zpět
Zajímavost – Triticum spelta (pšenice špalda)
- Patří k tzv. pšenicím špaldovým neboli pluchatým - má lámavé vřeteno a její obilky nevypadávají z pluch. úryvek z Polívka (1900-1904)
- Potravinářství: Zrno má vysoký obsah bílkovin a jemnou strukturu vlákniny, proto je dobře snášena zažívacím traktem. úryvek z Pelikán et al. (2016)
- Ekologické zemědělství. úryvek z Pelikán et al. (2016)
- Léčitelství. úryvek z Pelikán et al. (2016)
- Charakteristickými vlastnostmi je lámavost klasového vřetene a pluchatost zrn. Pro další použití je nutno klásky zbavit pluch na speciálních loupačkách. úryvek z Pelikán et al. (2016)
Našli jste překlep? Napište nám na danmich(zavinac)email.cz a my chybu v co nejkratší době opravíme.